Na skróty

Money.pl Motoryzacja Opel Zafira

Opinie Opel Zafira

Opinie Opel Zafira - wszystkie generacje

w klasie samochodów:
Minivany
na podstawie liczby ocen:
599

Wybierz generację:


Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz ?
(na podstawie 114 ocen)
TAK (84%)
NIE (16%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
Karoseria
24%
Układ hamulcowy
4%
Inne
29%
Zawieszenie
13%
Typowe usterki tego modelu zgłaszane przez oceniających
Silnik
30%
Przeniesienie napędu
9%
Układ elektryczny
26%
Inne
22%
  • Średnia ocena:
  • (4.04)
  • Średnia ocena dla klasy:
  • 4.11
  • Całokształt:
  • (4.13)
  • Ekonomiczność:
  • (3.80)
  • Niezawodność (drobiazgi):
  • (3.85)
  • Niezawodność (poważne usterki):
  • (3.97)
  • Stosunek jakość/cena:
  • (3.46)
  • Mechanika
  • Silnik (kultura pracy, elastyczność):
  • (4.09)
  • Skrzynia biegów:
  • (3.87)
  • Układ jezdny:
  • (4.26)
  • Komfort
  • Widoczność:
  • (3.95)
  • Ergonomia:
  • (4.15)
  • Wentylacja i ogrzewanie:
  • (4.04)
  • Przestrzeń dla kierowcy i pasażerów:
  • (4.49)
  • Wyciszenie:
  • (3.85)

Komentarze użytkowników (599)

Oceny: Komentarze:  
2003-04-03
jacollo
(4.38)
Za te pieniadze jest ok. Nie ma na rynku drugiego takiego wozu (7 miejsc, systemy, wyposazenie, stosunkowo swiezy projekt) w tym przedziale cenowym. Niestety, od wprowadzenia Zafiry na rynek (wtedy cena byla wyjatkowo atrakcyjna) producent stopniowo, systematycznie i po cichutku podnosi cene za ten samochod (bez znaczacych zmian w samym wozie) co moze spowodowac utrate atrakcyjnosci stosunku cena i co otrzymujesz za te cene. Rowniez folder zachwalajacy samochod jest nieco rozczarowujacy, mimo ze wszystko jest w nim prawda. Obserwuje to juz od dluzszego czasu, kiedy w liscie wyposazenia samochodu wymienia sie rzeczy ktore tam musza byc, bo inaczej by nigdzie nie pojechal. Lista wyglada imponujaco dla poczatkujacych uzytkownikow, dla zaawansowanych zawiera reklamowy niesmak. Pocieszam sie tylko, ze tak robi wiele firm.
pełna ocena: 2.2 16V 147KM, 2002 r., 40000 km
2011-11-25
Marek N
(4.92)
Swoją Zafirke z pełną elektryką z 10 poduszkami powietrznymi z klimalange, z tempomatem, z wspaniałym lakierem( co przy wyborze auta nie jest najważniejszą rzeczą) srebrnym, ze wspaniale utrzymanym wnętrzem (bez zapachu papierosów ważne) i przy prawdziwym przebiegu koło 101 tysięcy kilometrów za 21 tysięcy złotych. Przed zakupem Zafiry oglądałem Mercedesa klasy E i B, Passata, ale te auta lubią się psuć a Passat ma drogie części szczególnie do zawieszenia, Jaguara X-type(dla szpanu ale tylko dla niego), Audi A4 i A6, ale zraziłem się do tej marki. Zafira to najlepszy wybór pomiędzy samochodami starszymi w cenie nowego(już nieprodukowanego) seicento.
pełna ocena: 1.8 16V 125KM, 2003 r., 106000 km
2008-05-14
rrradek
(4.31)
nowe za drogie jak na nasze zarobki ,ale cena za używane auto jest już zadowalająca jak na walory użytkowe samochodu. UWAGA!!!! UWAGA!!! Jeżeli ktoś czyta ten komentarz przed zakupem ZAFIRKI, chce przestrzec przed autami sprowadzonymi !!!! nie wierzcie ,ze diesle mają małe przebiegi... Przykład...ostatnio jeździłem Zafirą 2.0dti niby z przebiegiem 146tys(udokumentowane) stan niby idealny... dla mnie to po sprawdzeniu miała 300-400tyś.szkop nie odda dobrego auta za grosze a zarobek handlarza-oszusta.PS.znajomy sprowadził na handel dwa VW PASSATY z 2000 i 2001 roku przebiegi 700tyś i 550tyś ,po pucowaniu miały po 220tyś.
pełna ocena: 1.6 16V 100KM, 2004 r., 49000 km
2013-02-12
robokop
(3.46)
Co do ceny przeciętnie przy zakupie nowego można wydać nawet 120 000 z dachem panoramicznym który kosztuje prawie 7000 zł.Duży spadek ceny po paru latach no ale niestety Opel nie należy do klasy premium. Obecnie przymierzałem się do Zafiry C ale ceny i sposób wykonania ma się nijak do Zofi B. Porażka. Zmieniłem markę a szkoda bo Zafira C powinna być skokiem technologicznym a zrobili niewygodne niepraktyczne i drogie w zakupie ...
pełna ocena: 1.8 i 16V 140KM, 2006 r., 58000 km
2007-06-19
MARTIN192
(4.62)
Ogólnie jest naprawdę spoko. Niestety samochody kupowane w naszym kraju są "gołe". Mam wersję Cosmo, a i tak musiałem dopłacić za ESP, Elektroniczną klimę, i Isofix na przednim fotelu.O kurtynach juz nie wspomnę.Taki sam samochód z rynku niemieckiego ma 8 poduszek.U nas 4.No i cena jest tez dość wysoka. Z paroma dodatkami wyszło 117tys.zl. Cale szczęście,ze dostalem bardzo duzy rabat:)
pełna ocena: 1.9 CDTI 150KM, 2007 r., 2000 km
2009-12-10
breslał
(3.46)
Zdecydowanie za drogi samochód jak na to co oferuje: brak osiągów, duża przestrzeń. Przychodzi mi na myśł skojarzenie z autobusem... Zupełnie nie wiem, skkąd relatywnie wysokie ceny - moim zdaniem sa nieadekwatne do samochodu. Ciekawostka: w Polsce ceny są ok. 30% wyższe za ten model niz wiinnych krajach Europy (Hiszpania, Włochy, UK) - czyżby ludzie jednak wierzyli w Opla tylko u nas?
pełna ocena: 2.0 DI 16V 82KM, 2000 r., 183000 km
2008-06-03
Rafał
(3.00)
Witam, Co sądzicie o Zafirze? Który model lerszy - diesel, benzyna czy gaz? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Co jest w niej najbardziej awaryjnego? Interesują mnie modele z rocznika 1999-2005. Mnie zainteresowały silniki diesla oraz 1.8B 125KM czy 116KM, 2.0TB i 2.2B który z nich najbardziej poleciłi byście? Z góry dziękuję za odpowiedzi? Możecie pisać na e-mail r.mazur007@wp.pl
pełna ocena: 2.2 DTI 125KM, 2003 r., 151000 km
2011-05-07
KostrzewaS
(4.08)
Jak uda się komuś kupić egzemplarz utrzymany ... od człowieka który umie jeździć samochodem turbodoładowanym, pamięta o studzeniu turbiny i nie wkręcaniu na max przy zimnym silniku, wymianie olejów itp. na czas (max. 10.000 km) to będzie się cieszył z jazdy długi czas swoim samochodzikiem. Co do ceny to rocznik 2002 - 2003 można kupić w granicach 30.000 zł. czyli nie źle.
pełna ocena: 2.0 16V OPC 192KM, 2003 r., 185000 km
2013-10-15
ghost985
(4.54)
Opel Zafira A to nie klasa premium, ale spełnia swoje zadanie do którego został przeznaczony, nie wymagając przy tym od jego właściciela nadwyrężąnia portfela. Prosta technika, benzynowy silnik daje poczucie większej niezawodności i ewentualnych tanich napraw, dlatego takie właśnie auto wybrałem...Zafira C to inna klasa... Auto z innej bajki, ale kto wie może kiedyś...
pełna ocena: 1.8 16V 125KM, 2005 r., 153000 km
2012-07-19
Marcelos
(4.00)
Podsumowując auto nie jest złe. Ja osobiście wolałem benzyniaka niż diesla (przy obecnych kosztach ropy+kosztach utrzymania silnika). Hmmm stosunek rocznik/cena nie wypada najlepiej w porównaniu do Citroena Xsary Picasso, albo Renault Grand Scenica. Ale jednak Zafira ma wygodniejsze fotele i jest bardziej praktyczna (możliwość przewozu 7 osób).
pełna ocena: 1.8 16V 125KM, 2003 r., 150000 km
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Wiadomości Auto-Moto
  • Blisko 8 milionów aut do naprawy

    To jedna z największych akcji przywoławczych w

  • Ręcznie malowane Porsche - oto szczyt luksusu

    Zobacz najnowszą propozycję niemieckiego koncernu.

  • Polska Trucking Girl. O czym marzy?

    W Europie jest 8 mln zawodowych kierowców, w

Partner serwisu

Ceny nowego
Opel Zafira
od 58900 do 124650
Dane generowane na podstawie cen z ogłoszeń dostępnych na autogielda.money.pl